Прогнозата, която писахме на 28.01 за предстоящата фьонова обстановка към 6-8

...
Прогнозата, която писахме на 28.01 за предстоящата фьонова обстановка към 6-8
Коментари Харесай

Meteo Balkans: Опасно време удря България до дни

Прогнозата, която писахме на 28.01 за предстоящата фьонова конюнктура към 6-8 февруари, действително се измести към 10-12 февруари, което е обикновено за дълготрайните прогнози. Това разясниха синоптиците от Meteo Balkans ( " Метео Балканс " ).

Миналата година на 16.01 през нашата страна се образува сериозна фьонова конюнктура, която аргументи материални вреди на територията на Враца, Берковица и София. 

Важно е да се знае, че при поява на фьон по северните скатове на планините вятъра е доста мощен.

На 10-12 февруари нашата страна ще попада под въздействието на приближаващ средиземноморски циклон. Вятърът ще се ориентира от югозапад и ще се усили до ураганни стойности, изключително северно по планинските скатове.

Ако прогнозата се сбъдне са възможни дребни материални вреди над Софийското поле, Берковица, Враца, Плевен и Родопската област, като там вятърът ще надмине 90-120км в час. 

След мощните южни ветрове, идва ред на обилни превалявания, а на изолирани места в Южна България са вероятни и гръмотевична стихии. 

Съвет: Да избягвате пътувания в планините и  близко до северните скатове на Северна България и Предбалкана. 

Какво е фьон?

Фьон е топъл и изсъхнал вятър, който духа от планината към нейното подножие. Това е най-известният образец за локална атмосферна циркулация. Наблюдава се в доста планински райони по целия свят. Известен е още от римско време, като се допуска, че думата идва от латинската дума фазионс, която значи западен вятър, изясни метеорологът Красимир Стоев пред БНР.

Вятърът в умерените ширини, където се намира и България, е от запад на изток, тъй че преобладаващият транспорт е западен, само че фьонът е топъл южен вятър, който в София се появява най-често откъм Витоша при транспорт на въздушни маси от юг-югозапад.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР